Aktualitások

Védőoltások

Feltöltve: 2016. január 25. (hétfő) 19:42

A kötelező védőoltások összesen 11 fajta betegséggel szemben védenek. Vannak közöttük csak egy-egy betegséggel szemben hatók és vannak olyanok, melyekben egy oltóanyagban  több kórképpel szemben is van védőhatás.

Az első oltást a szülészeti osztályon adják be az újszülött bal vállába, hazaadást megelőzően. Ez a BCG.  3-4 hét múlva a helyén csomó képződik, felette a bőr kipirosodik, esetleg váladékürülés is lehet. Néhány hónap alatt gyógyul meg a helye teljesen, apró heget hagyva hátra. Ebből az oltóanyagból újraoltás nem kell.

2 hónapos kor a következő oltás ideje. Ekkor 2 db oltóanyagot adunk, külön-külön a két combba. Az egyik 5 komponensű kombinált oltóanyag (diftéria=torokgyík, pertussis=szamárköhögés, tetanus=merevgörcs,  poliomyelitis=járványos gyermekbénulás és a Haemophylus influenzae nevű baktérium okozta gennyes agyhártyagyulladás megelőzésére szolgál ) a másik a Pneumococcus baktérium okozta gennyes agyhártyagyulladás elleni.  Ezeket az oltásokat 2 ill. 3-szor ismételjük a csecsemőkorban (2, 4 és 6 hónapos) majd még  kisded korban is ( 12 és 21 hónapos).

Az oltóanyagok ismétlő oltásaira azért van szükség, hogy minden oltottnál minél nagyobb valószínűséggel alakuljon ki védettség. A legfiatalabbak, a csecsemők immunrendszere a leggyengébb, így az oltásokra is ez a korosztály reagál kevésbé, viszont a betegségek náluk a legsúlyosabb lefolyásúak, ezért kell a védelmükről ismétlő oltásokkal gondoskodni. ( A be nem adott, későbbre tervezett oltás nem biztosít számukra védelmet!)

15 hónaposan ismét kombinált oltás jön, az MMR ( morbilli=kanyaró, mumpsz=fültőmiriggyulladás, rubeola=rózsahimlő). Ezt ekkor kapják először.  Az említetteken kívül iskolás korban kapják meg a vírusos májgyulladás elleni (hepatitis B) és aki kéri, a méhnyakrák elleni oltást.

A kötelező oltásokon kívül kérhetők receptre kiváltható oltóanyagok, úgynevezett nem kötelező oltások. Ezek közül kiemelem a rotavírus fertőzés megelőzésére szolgálót (ez nem injekció, hanem megitatjuk a csecsemővel), amelyet 6 hetes kortól lehet beadni. 2 gyártó van a piacon, az egyik 2, a másik 4 komponensű oltóanyaggal. Az előzőt még egyszer, a több komponensűt még 2x kell ismételni, 6 hónapos korig. Fél éves, maximum 7 hónapos kor után ez a fajta oltás már nem adható.

A bárányhimlő elleni oltás 12 hónapos kortól végezhető, leginkább ajánlott életkor a 15 hónapos kor, együtt adva az MMR oltással, illetve  közösségbe kerülés előtt .  Ebből 2 hónap elteltével még egyet be kell adni. Életkori felső határ nincs.

A gennyes agyhártyagyulladás megelőzésére a kötelező oltásokon kívül még további lehetőség van. A meningococcus baktériumnak Európában 2 gyakori szerotípusa fordul elő,  c és b típus. A c típus ellen már régóta létezik oltás, a b típus ellen a közelmúltban dolgoztak ki.  

Az influenza ellen minden évben az őszi-téli időszakban kérhető oltás. A krónikus betegek számára egyaránt ingyenes oltóanyagot biztosítanak, de gyógyszertárban támogatott áron, receptre is lehet kiváltani. A krónikus betegségben szenvedőkön kívül főleg a közösségekbe járó kisgyermekek számára ajánlott az oltás.

Ha valaki Európán kívülre utazik, a meglévő oltásain kívül lehet, hogy egyéb oltásra is szüksége van. Az utazással kapcsolatos védőoltási tanácsadást az ANTSZ szakemberei illetve az Országos Védőoltási Tanácsadó végeznek.

A Magyarországon forgalomban lévő minden oltóanyag neve, beadásának módja, időpontja, ismétlésének szükségessége az Országos Epidemiológiai Központ által minden évben kiadott Védőoltási Módszertani levélben megtalálható, ezt a szakmai irányelvet minden praktizáló orvosnak be kell tartania.