Aktualitások

A kullancsokról

Feltöltve: 2015. március 27. (péntek) 09:37

A világon számos kullancsfaj él, ezek közül hazánkban több mint 20. Közülük legnagyobb jelentősége az un. közönséges vagy más néven vöröshasú kullancsnak ( Ixodes ricinus) van. Ez okozza Európában a legtöbb emberi kullancs csípést, terjeszti a két legfontosabb betegséget, a Lyme kórt és a kullancsencephalitist (idegrendszeri gyulladás).

A Lyme kórt a Borrelia burgdorferi nevű, dugóhúzó alakú, a baktériumokhoz sorolt organizmus okozza. A fertőzés bőr-, idegrendszeri-, szív- és ízületi panaszokat okozhat. Közülük leggyakrabban a bőrtünetekkel járó formával az un. vándorló bőrpírral (erythema migrans) találkozunk. A csípést követően leghamarabb 3 nap múlva, de többnyire 1 hónapon belül jelentkezik a bőrtünet, legtöbbször a csípés helyén. Az esetek kisebb, mint 10%-ában a csípéstől távoli helyen, akár egyszerre több bőrjelenség mutatkozik. Jellemzően ovális alakú, a bőrből nem kiemelkedő, széli részén lassan növekedő bőrpír. Gyermekeknél gyakori a fül mögötti területen elszenvedett csípés. Ilyenkor a fülkagyló előtt, függőleges, csíkszerű bőrpír formájában látható a tünet, mely lassan vándorol az orr felé. A bőrtüneteket legtöbbször nem kíséri egyéb panasz, de előfordulhat fáradékonyság, fej- és ízületi fájdalom is. Láz nincs. A kórkép felismeréséhez elegendők a tünetek, vérvizsgálat nem szükséges, 2-3 hetes antibiotikus kezeléssel a betegség meggyógyul. Megelőzés céljából védőoltás egyelőre még nem áll rendelkezésünkre. A kullancs csípés helyén azonnal észlelt bőrpírt ne tévesszük össze a betegséggel! Ennek oka a csípés következtében létrejött irritáció, mely néhány nap alatt megszűnik.

Kullancsencephalitis (idegrendszeri gyulladás) kórokozója a kullancsencephalitis-vírus.

A tünetek 7-14 nappal a csípést követően kezdődnek lázzal és felső légúti tünetekkel. Sokszor mindössze ennyiben nyilvánul meg a fertőződés és a beteg néhány nap alatt meggyógyul. Súlyosabb esetben átmeneti, néhány napos láztalanság után ismét láz és idegrendszeri tünetek jelentkeznek, melyek jellege attól függ, hogy az idegrendszer mely részét érinti a gyulladás. Legsúlyosabb, ha bénulás jön létre, mely szerencsés esetben tünetmentesen gyógyulhat, de akár egész életen át tartó mozgáskorlátozottsághoz is vezethet. Ez a kórforma főként a 10 évnél idősebb gyermekeket és a fiatal felnőtteket érinti. A betegségnek a kórokozóra ható speciális kezelési lehetősége nincs, azonban védőoltás van, már 1 éves kortól adható.

Mit tegyünk, hogy megelőzzük a kullancs csípést?

Tudnunk kell, hogy kullancsok nemcsak az erdőben élnek. Megtalálhatóak a játszótereken, parkokban, kertekben, megbújhatnak a háziállataink bundájában. Épp ezért, ha a szabadban tartózkodunk, gondolnunk kell rá. Megfelelő ruházattal, mely minél nagyobb felületen fedi a bőrt, ill. rovarűző szerek használatával a csípés kockázata csökkenthető. Ez utóbbiak széles választékban megvásárolhatók a gyógyszertárakban, de csak a szabadon maradt bőrfelületekre használjuk és 4 óránál gyakrabban ne vigyük fel a bőrünkre. Kisgyermekek esetében a kezeket nem tanácsos bekenni, mert ők könnyen a szemükbe dörzsölhetik vagy a szájukba vehetik a készítményt. Nagyon fontos, hogy minden nap tartsunk „kullancsvizitet”, sőt kisgyermekek esetében naponta többször is (pl. játszótérről hazatérve). A kullancsok nem csípnek a direkt napsütésnek kitett területeken, az izzadt-nedves hajlatokat, árnyékos területeket kedvelik a bőrünkön. Ne feledkezzünk meg a hajas fejbőr átvizsgálásáról sem, hiszen nemcsak az aljnövényzetről kerülhet a bőrünkre és a megizzadt hajtő, fül mögötti rész kedvenc területük! A B vitamin kullancsűző hatása nem bizonyított, sőt a gyógyszer szedése álbiztonságérzetet adhat, emiatt megfeledkezhetünk az egyéb hasznos óvintézkedésekről. Ha mégis megtörtént a csípés, a kullancsot mihamarabb távolítsuk el a bőrből. Ehhez segítséget adhat a kullancs eltávolító csipesz, ha ez nincs, elegendő, ha közvetlenül a bőrfelszín felett körömmel megfogjuk a kullancsot és az óramutató járásával ellentétes irányban mozgatva a kezünket egyúttal húzó mozgást is végzünk. Ha megfogni nem tudjuk, tű hegyével próbáljuk kilökni. A csípés helyét fertőtlenítsük le. Ha beleszakadt, nem tudtuk teljesen eltávolítani, nincs semmi baj, ugyanis a bent rekedt részecske már biztosan nem képes fertőzni, néhány nap múlva, mint egy szálka ki fog lökődni.

Az említett betegségek ne vegyék el a kedvünket a szabadban tartózkodástól. Élvezzük a túrákat, kirándulásokat, de legyünk figyelmesek és körültekintőek!